Utrustning för lajv

Vapen och andra tillbehör

Inom lajv kan det förekomma att vissa karaktärer bär vapen. Så är inte alltid fallet utan det beror på vilka roller som är med i rollspelet. Vapen som kan förekomma är allt från skjutvapen till knivar, påkar eller flaskor. Men självklart är det inte okej att springa runt med riktiga vapen.

Vilka vapen får man ha?

När man ska rollspela måste man ha lagliga vapen, men ett jaktgevär får inte användas även om man har licens. Däremot finns det luftvapen av olika slag som är helt okej att ha. Det är dock klokt om personer i omgivningen meddelas om att det är just ett rollspel och att vapnen är på låtsas. Annars finns en risk att personerna ringer polisen och det kan bli tråkigt för alla inblandade.

Tillverka vapen för lajv

Om man inte hittar de vapen man vill ha kan man själv tillverka dem. Vissa väljer att tälja knivar eller påkar från riktigt trä. Några köper resin och skapar vapen med det. Vapnen blir inte vassa, men de kan se väldigt fräcka ut. När man lajvar slår man inte direkt hårt, och därför kan vapnen ibland se farliga ut, men de som spelar vet vad de gör. Att tillverka vapen av till exempel resin är dock dyrt och tidskrävande. Om man vill köpa ett sådant vapen får man alltså vara beredd att betala ganska mycket pengar.

Knivar och dolkar

Många roller inom lajv har kniv. Att bära kniv på allmän plats är inte tillåtet, men man kan till exempel ta bort bladet från ett knivhandtag och göra ett nytt av folie eller kartong. Ibland kan man också slipa bort allt det vassa på kniven, samt göra den trubbig. Då kan det också vara okej att ha kniven till sin dräkt.

Mjuka plastvapen

Det finns också mjuka plastvapen att köpa. Vissa av dem ser mer realistiska ut än andra. I regel är det så att de dyraste ser mest verkliga ut. Men plastvapen håller länge och de kan användas till flera olika roller. Man kan dessutom använda låtsasblod på dem, och sedan lätt torka av dem så de ser oanvända ut igen. Det här kan vara ett bra alternativ om man inte vill köpa dyrare resinvapen, och om man inte vill tillverka vapen själv.