Utrustning för lajv

Kläder

Kläder behöver man oavsett om man lajvar eller inte. Men man kan inte komma ifrån att man kanske behöver lite mer tidstypiska kläder om man ska delta i ett rollspel. Moderna jeans passar till exempel inte om man rollspelar som riddare. Men att hitta äldre kläder i dag är inte så lätt, och att köpa nytt för att klippa sönder är kanske inte det roligaste. Men hur finner man kläder för lajv och vad bör man tänka på?

Köpa billiga kläder

Att köpa kläder på second hand är mycket populärt. Det är inte bara rollspelare som handlar plagg där utan även personer som vill fynda billigt och slita mindre på miljön. På second hand kan man hitta tröjor, byxor, skor och mycket annat för bara några tior. Det är med andra ord lätt att få ihop en stor lajvgarderob för småpengar.

Sy om själv

Ibland hittar man plagg som passar perfekt, andra gånger kan man sy om den själv. Det finns bra guider online och även i böcker kan man läsa om hur man syr. Till lajv och rollspel behöver det sällan vara snyggt. Rollspelar man äldre tider hade de inte symaskin och stygnen kunde sitta lite hur som helst. Även om man inte haft högsta betyg i syslöjd kan man alltså tillverka sig egna kläder för lajv relativt enkelt. Klarar man verkligen inte att sy brukar det finnas kunniga personer i nästan alla lajvgäng, och de hjälper gärna till gratis eller mot en mindre summa.

Plagg man inte är rädd om

När man ska rollspela är det bra om man använder plagg man inte är rädd om. Det kan nämligen hända att man ramlar på marken i samband med spelade slagsmål, eller så kan kläderna gå sönder. Att då ha en märkesskjorta värd flera tusen kronor kan vara väldigt onödigt. När man lajvar behöver man inte vara finklädd utan det går utmärkt att bära kläder med lite fläckar, små hål eller trasiga sömmar. Det viktiga är att man passar in i den tid och roll man spelar.

Hitta inspiration

För att hitta kläder som passar in i rollspelet kan det vara klokt att studera filmer, bilder eller böcker från den aktuella tiden man ska spela. Då får man en känsla av vad som kan ha burits. På stenåldern hade man inte direkt moderna oljerockar som skydd mot regnet.

Sälja och köpa lajvkläder

Går man med i föreningar eller forum som sysslar med lajv kan det också hända att någon vill sälja lajvkläder. Det kan vara sådana man inte använder längre, eller så finns det rent av personer som tillverkar plagg för lajv. Ibland kan man också specialbeställda måttsydda plagg. Är det något särskilt man letar efter kan det vara klokt att leta här.