Utrustning för lajv

Djur för rollspel och lajv

Inom vissa rollspel ingår djur i rollerna, eller som tillbehör till dem. Men kan man egentligen få tag på djur till lajv?

Låna häst för lajv

När det gäller hästar är det inte bara att gå in och låna första bästa häst. Har ingen hästvana kan det bli svårt, eller omöjligt att låna en häst. Kanske har man någon vän eller familjemedlem som har häst, och som kan ställa upp? Tänk på att hästen måste vara lugn och den bör ges tid att vänja sig vid allt som händer. Om hästen blir rädd kan det sluta väldigt illa, och dessutom kan konsekvenserna bli långvariga för den som äger hästen.

Hundar och katter

Har man tur finns det hundar och katter på den plats man väljer att lajva på. Är man ett större gäng kanske det finns någon som har en hund som kan vara med. Katter är lite svårare. Det är inte bara att ta med sig en katt och släppa ut den på en helt främmande plats. Då kanske den springer bort för att aldrig komma hem igen.

Är djur ett måste?

Om det ska spelas en scen där ett djur är en del av huvudrollen kan det såklart vara svårt att genomföra om djuret saknas. Men det gäller att anpassa sig. Inom lajv ska man passa in i den aktuella situationen och då får man helt enkelt agera på det sätt som passar när man nu inte har djuret.

Ett djur kan göra lajvet mer levande men å andra sidan medför det ett stort ansvar att ha med djur, och i slutändan är det inte säkert att djurets roll är så stor trots allt.